sâmbătă, 9 mai 2009

Pãtrunjelul înlãturã respiraţia urât-mirositoare

(citiţi şi în Cronica Română de luni 11.05.2009)
Aparent, o plantã banalã folosită cu precădere în bucătărie, pãtrunjelul, are o valoare inestimabilã din punct de vedere terapeutic. Pe lângã calciu, magneziu şi iod, acesta conţine de patru ori mai multã vitamina C decât o portocalã, mai mult fier decât spanacul şi mai multe proteine decât ouãle. Combate cu succes anorexia, strãrile de greaţã sau vomã. Câteva frunze mestecate cu jumãtate de orã înaintea mesei vor spori pofta de mâcare.
Mai mult, aceastã plantã, prin conţinutul bogat în vitamine C 12, ajutã la dezvoltarea normalã a celulelor şi este foarte important pentru sarcinã, fertilitate, potenţã, previne apariţia bolilor degenerative sau cerebrale. Problemele sexuale şi de fertilitate pot fi înlãturate dacã se consumã în fiecare zi câte o linguriţã de pulbere din seminţe de pãtrunjel, timp de cinci-şase sãptãmâni.
Datoritã substanţelor nutritive esenţiale pe care le conţine, pãtrunjelul echilibreazã şi stimuleazã energia organelor. Are proprietãţi antialergice, întãreşte sistemul imunitar şi distruge radicalii liberi. Stimuleazã sistemul nervos, regleazã menstruaţia şi calmeazã durerile provocate de aceasta. Este bun antiseptic al tubului digestiv şi al cãilor urinare.
Poate fi consumat zilnic de cãtre fumãtori şi cei care consumã alcool, deoarece neutralizeazã efectele nocive ale tutunului şi alcoolului. Mestecatul a câtorva frunze de pãtrunjel înlãturã halena şi dezinfecteazã cãile respiratorii medii şi superioare.
Consumat crud în supe, salate sau ciorbe, oferã protecţie cãilor respiratorii şi plãmânilor, ficatului şi rinichilor şi împiedicã apariţia tumorilor canceroase.
Un kilogram de patrunjel fiert în doi litri de apã, ajutã la pierderea kilogramelor în plus, dacã sucul este bãut, câte o lingurã, din orã în orã.
Atenţie!
Gravidele şi femeile care alãpteazã pot consuma pãtrunjelul doar în supe sau ciorbe deoarece acesta reduce sau opreşte secreţia lactatã şi stimuleazã contracţiile uterine. Pentru evitarea eventualelor deranjamente stomacale, adulţii nu trebuie sã consume mai mult de 200 ml de suc pe zi, iar copiii, 60 ml.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu