marți, 27 iulie 2010

Cum ne protejam de canicula

Zilele calduroase de vara, cand temperaturile ajung la valori greu de suportat de majoritatea dintre noi, sunt factori determinanti in declansarea nenumaratelor stari de stres, astenie fizica si nervoasa, migrene, moleseala, insomnii, surmenaj fizic si intelectual, lesin, deshidratare, oboseala generala, precum si arsuri care favorizeaza dezvoltarea multor tipuri de bacterii.
Din pacate, sunt destui cei care, aflati sau nu in concedii ori vacante, abuzeaza prin expunerea la soare, dar si prin schimbarea regimului de viata si alimentatie, ceea ce contibuie din plin la accentuarea unor stari de suferinta: de la tulburari minore, reversibile, pana la stari foarte grave, chiar fatale, in lipsa unui tratament adecvat.


Stari patologice provocate de caldura excesiva
Din cauza transpiratiilor abundente, volumul sanguin poate fi redus la jumatate, cu consecinte grave asupra tensiunii arteriale. Tabloul clinic si evolutia acestor situatii sunt in functie de gradul perturbarii mecanismelor de termoreglare:
• forme usoare, cu tahicardie, ascensiune termica usoara, piele umeda, stare de astenie fizica;
• forme decompensate – variante ale deshidratarii globale, cu pierderi de apa si electroliti prin transpiratii masive (pana la doi litri in 24 de ore).
In formele usoare se recomanda transportarea pacientului in loc umbros, racoros si asezarea acestuia cu membrele inferioare mai ridicate fata de trunchi. I se administreaza din abundenta bauturi usor sarate, iar in caz de varsaturi, perfuzii cu solutii saline. In formele decompensate, insa, sunt obligatorii spitalizarea, repausul la pat, precum si rehidratarea hidrosalina, atat per os, cat si perfuzabil. Se pot administra analeptice, vitamina B1, hemisuccinat de hidrocortizon, iar atunci cand tensiunea arteriala nu se stabilizeaza prin solutii saline, se pot administra si vasopresoare. Sunt contraindicate transfuziile, aplicatiile de gheata sau lichidele reci.
In sincopa calorica - atunci cand pacientul se prezinta transpirat, foarte palid, cu flaciditate musculara, uneori febril (pana la 39°) - se recomanda transportarea acestuia in loc racoros, unde va fi asezat culcat, fara perna si i se vor administra lichide. In insolatii - dominate de cefalee, fotofobie, absenta transpiratiei, hipotonie, uneori coma - se recomanda transportul pacientului intr-o incapere racoroasa, impachetari reci si aplicatii reci pe craniu. Cea mai grava afectiune a caniculei, socul caloric - care se produce in momentul prabusirii mecanismelor de termoreglare - debuteaza cu cefalee, ameteli, neliniste, mictiuni imperioase, delir, stare confuzionala, incetarea totala a transpiratiei, febra foarte ridicata (40-41°), convulsii, pierderea brusca a cunostintei, hiperpnee, contracturi musculare, tahicardie, prabusirea tensiunii arteriale, varsaturi, diaree. Pentru a nu se ajunge la leziuni ireversibile la nivelul centrilor nervosi sau al suprarenalor, in astfel de situatii, tratamentul trebuie facut de urgenta. In interval de cel mult o ora, temperatura corpului trebuie redusa sub 39°. Acest lucru poate fi facut prin baie sau dus cu apa rece, impachetari cu cearceafuri umede, pungi de gheata pe cap si ceafa etc. Sunt contraindicate alcoolul si perfuziile.

Remedii contra arsurilor solare
Arsurile solare nu trebuie tratate cu superficialitate, deoarece pot cauza probleme grave de sanatate. Simptomele caracteristice acestora sunt: inrosirea treptata a pielii, cresterea sensibilitatii la atingere a acesteia, aparitia basicilor (dupa cateva zile) si descuamarea pielii. Totodata, pot aparea: febra, frisoanele, greata, senzatia de voma, reactiile alergice etc. Administrarea anticonceptionalelor si folosirea sapunului care contine agenti antibacterieni predispun pielea la un risc mai ridicat de arsuri solare.
In continuare, va prezentam cateva posibilitati de ameliorare a efectelor arsurilor solare prin metode naturale. Astfel:
• Aloe vera in amestec cu otet, aplicate pe zona afectata, stopeaza inflamatia si durerea;
• O batista inmuiata in lapte si aplicata pe piele calmeaza arsura;
• Se aplica pe piele un amestec de suc de rosii si mult unt si se lasa sa actioneze 25-30 de minute;
• Ulei de masline si otet. Dupa ce se amesteca cele doua (cate o lingura din fiecare), se maseaza pielea cu amestecul si se lasa sa actioneze o ora;
• Se maseaza zonele inrosite cu felii de castravete;
• Praf de copt, sau cateva picaturi de ulei esential de musetel, puse in apa de baie calmeaza usturimea;
• Feliile de cartof, aplicate pe zonele afectate, au actiune calmanta.
Ca recomandare generala, este bine ca in dieta zilnica (din care sa nu lipseasca legume si fructe cat mai multe, carne, oua, peste etc.) sa se includa si un plus de vitamina E si C. Acesti antioxidanti sunt foarte eficienti in tratamentul arsurilor solare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu