miercuri, 7 iulie 2010

Nu lasati accidentele sa va strice vacanta

Chiar daca suntem in plina criza economica, multi dintre noi nu vor renunta la placerile pe care le confera o vacanta, fie ea cat de mica sau cat de aproape. Cu siguranta se pot gasi locuri minunate care asteapta sa fie explorate.
Fie ca vorbim de o vacanta intr-o statiune la mare sau la munte, ori de o expeditie plina de aventura, nimic nu ne poate strica buna-dispozitie mai repede decat un accident sau o boala.
Viata unei persoane accidentate depinde, intr-o mare masura, de momentul acordarii primului ajutor si de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului.


Primul ajutor “de baza” este doar un ajutor temporar acordat in caz de urgenta pentru salvarea vietii, prevenirea unor complicatii ulterioare si ameliorarea suferintelor pana in momentul in care un serviciu medical specializat poate sa intervina.
In cele ce urmeaza, va prezint cateva sfaturi de prim ajutor, sub rezerva ca acestea nu pot substitui consultul de catre medicul specialist. In caz de urgenta, apelati 112!

Trusa de prim-ajutor

Intotdeauna, inainte de a pleca in vacanta, pregatiti o trusa de prim-ajutor pe care s-o aveti in permanenta la dispozitie.
Aceasta trebuie sa contina: fese de tifon, comprese sterile, bandaje, leucoplast, tampoane de vata sterile, vata absorbanta nesterila, foarfeci, briceag, seringi, termometru, pensa, ace de siguranta, lanterna, o bucata de sapun plat, substante dezinfectante (spirt, iod, betadina, apa oxigenata, rivanol) si medicamente pentru cele mai frecvente patologii. Dintre acestea, enumeram: analgezice (Nurofen, Aulin, Antinevralgic), antiacide (Maalox, Rennie, Zantac), antidiareice (Smecta, Furazolidon), laxative (supozitoare cu glicerina, Ciocolax), antivomitive (Emetiral, Metoclopramid), antipiretice (Aspirina, Paracetamol), antialergice (in functie de predispozitiile fiecaruia), antiinflamatoare, pentru arsuri (Bioxiteracor), Calciu efervescent, vitamine efervescente, cateva cuburi de zahar etc.

Ceea ce toata lumea trebuie sa stie

Intrucat primul ajutor este foarte important, manevrele trebuie efectuate cu mare responsabilitate. In caz de urgenta nu exista timp pentru a citi instructiuni, ele trebuie insusite din timp, astfel incat sa se poata actiona rapid si eficient.
Hemoragii nazale. Victima va tine capul aplecat in fata, isi apasa narile cu degetele timp de cinci minute si scuipa sangele scurs in gura. In niciun caz nu va sufla nasul. Eficienta este si aplicarea unei comprese cu apa rece pe ceafa; contracta vasele de sange. Nasul nu trebuie curatat vreme de o jumatate de zi pentru a se forma crusta.
Insolatie. Se scoate cat mai repede victima de sub influenta razelor solare si se aseaza culcat la umbra, intr-un loc racoros, cu capul putin mai ridicat. I se vor aplica atat pe frunte, cat si pe calota craniana comprese reci sau pungi cu gheata.
Toxiinfectii alimentare. Tratamentul este diferentiat in functie de forma clinica. In formele usoare si medii, masurile terapeutice vizeaza: repaus la pat, pauza alimentara (6-24 ore), urmata de dieta hidrica in urmatoarele zile, tratament simptomatic (spasmolitice, antivomitive, antiseptice intestinale).
Pierderea cunostintei. Asigurati-va ca sunt deschise caile de intrare a aerului, puneti victima intr-o pozitie laterala stabila (pentru a nu se sufoca prin intermediul limbii sau al eventualelor resturi de voma), verificati-i pulsul si respiratia si supravegheati-o pana la sosirea ambulantei, anuntata in prealabil.
Raniri prin taiere. Acoperiti rana si opriti sangerarea, tineti ceva mai ridicata zona afectata a corpului, preveniti intreruperea circulatiei si transportati ranitul la medic. Taieturile mici, deschise, pot fi curatate cu apa curata, apa cu sapun sau cu o solutie de curatat ranile. Daca taietura este mare, se curata rana si apoi se pune o compresa sterila. Sangele, impuritatile sau fragmentele corpilor straini nu se indeparteaza, deoarece se poate produce o sangerare si mai mare, existand riscul infectarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu