luni, 19 iulie 2010

Puterea vindecatoare a muntelui si a padurii (II)

In contextul civilizatiei moderne a zilelor noastre, cand omul isi petrece mai mult de jumatate din viata in spatii inchise, proprietatile terapeutice ale aerului proaspat natural sunt tot mai alterate de catre mijloacele si caile de acces ale acestuia spre incaperi.
Se stie ca aerul bogat in ozon, din zona muntoasa, exercita un efect stimulant asupra organismului, crescandu-i acestuia rezistenta la frig si la actiunea substantelor toxice. Avand efecte oxidative si bactericide, cura de aer in zona alpina este foarte benefica in tratarea afectiunilor aparatului respirator, cardiovascular si nervos.
Padurea, de asemenea, a reprezentat dintotdeauna farmacia verde de unde oamenii si-au extras remediile nu numai pentru a se apara de boli, ci si pentru a-si consolida sanatatea. Nu intamplator, sanatoriile pentru tratarea nevrozelor, a TBC-ului etc. sunt amplasate de regula in preajma padurilor.

Muntele si padurea - izvor nesecat de sanatate - ne ofera o multitudine de daruri nepretuite pe langa care, de cele mai multe ori trecem fara sa le observam sau, si mai grav, chiar le distrugem, fara sa ne gandim la urmari. In loc sa le utilizam ca atare sau sub forma de preparate naturale, ori de cate ori ne aflam in suferinta, pentru a ne ameliora starea, apelam doar la produsele sintetice pe care noi le fabricam prin tot felul de tehnologii industriale.

Aerul de munte, sanatate si echilibru psihic

O cura cu aer de munte se poate practica fie in repaus, stand in mediul natural si respirand profund, fie efectuand diverse exercitii fizice. Indicatiile pentru realizarea unei asemenea cure le stabileste medicul, in functie de fiecare afectiune in parte.
Astfel, cura de altitudine joasa - cea care tine de climatul subalpin propriu zonelor precum Sinaia, Busteni, Predeal, Brasov, Poiana Brasov, Campulung Muscel, Stana din Vale etc. - este recomandata celor sanatosi, de toate varstele, dar si bolnavilor cu afectiuni respiratorii in faze incipiente, anemii usoare, astm bronsic, hipertensiune arteriala neurogena cu aspect clinic stabilizat, hiper si hipotiroidie, convalescentilor dupa bolile infecto-contagioase etc. Climatul propriu acestor altitudini contribuie la odihna activa a organismului, dar si la revigorarea sa.
Cura montana de altitudine mica (1.200-1.800 m) - posibila in zonele Clabucet, Parang, Diham, Lacul Rosu etc. - se recomanda celor cu astenie si debilitate fizica, tuberculoza ganglionara si cutanata, nevroze de tot felul, obezitate etc.
Cura montana de altitudine medie (1.800-2.400 m) - specifica cabanelor din Bucegi, Fagaras, Piatra Craiului etc. - este indicata in: cresterea capacitatii de efort la sportivii de performanta, copii si adolescenti, maturilor sanatosi de pana la 65 de ani, dar si in anemiile primare, obezitate fara componenta endocrina, hipotiroidism etc.

Energia divina a arborilor

Deseori simtim, fara sa putem explica de ce, cum unii arbori ne atrag, in timp ce altii par ca nu ne spun nimic. Silvoterapia - metoda terapeutica de prevenire si vindecare a bolilor cu ajutorul arborilor - sustine ca fiecare dintre noi isi poate gasi arborele care i se potriveste cel mai bine si a carui energie benefica o va resimti mai devreme sau mai tarziu.
Pentru a avea certitudinea unor energii de calitate care sa ne refaca energetic si emotional, e bine sa meditam sub arborii cei mai sanatosi, cu scoarta fara umflaturi sau cicatrici.
Unii arbori (mesteacan, stejar, pin, castan, artar, tei, frasin si salcie) poseda o energie pozitiva cu care ne alimenteaza organismul, dandu-i acestuia sanatate si vigoare.
Altii insa (precum: plopul, plopul tremurator, bradul, platanul, malinul si arinul) sunt arbori cu energie negativa, care pot fi utilizati pentru a aspira raul din organism. Ei absorb energia din corpul nostru si, odata cu ea, extrag si durerea. Atentie insa, nu se recomanda stationarea in apropierea acestor arbori mai mult de zece minute.
Mesteacanul stimuleaza activitatea cerebrala. Regleaza perfect sistemul nervos si trateaza bolile de rinichi.
Stejarul, remediu pentru disfunctii sexuale. Are efecte terapeutice asupra aparatului genito-urinar, a sistemului circulator si a intestinelor, dar si asupra persoanelor cu debilitate sau de varste inaintate.
Pinul si molidul intaresc nervii si relaxeaza. Se mai folosesc si in cistite, uretrite, cataracte, guta, reumatism, artroze, spondiloze, osteoporoza, intarzierea consolidarii zonei fracturilor etc. Mugurii de pin vindeca in mod spectaculos bolile aparatului respirator.
Teiul intareste inima, calmeaza si relaxeaza. Efectele sale hipotensive si antispastice il recomanda ca un excelent remediu contra stresului si oboselii.
Frasinul stimuleaza si tonifica intregul organism. Ajuta si in lupta contra reumatismului articular, a gutei si colicilor renale.

Pastrati natura, iubiti-o si ajutati-o sa-si revina!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu