miercuri, 7 iulie 2010

Uleiul de masline extravirgin, elixir al sanatatii


Mentionat si in Biblie, uleiul de masline a fost unul dintre alimentele esentiale pentru multe civilizatii antice. Inca de pe atunci i se cunosteau virtutile medicinale. Homer il denumea “aurul lichid”, iar parintele medicinei, Hipocrate, il folosea pentru tratarea anumitor boli cronice.
Dupa ce, vreme de cateva secole, s-a aflat intr-un con de umbra, numeroase studii stiintifice din ultimele decenii au readus uleiul de masline in prim-plan, acesta ajungand sa fie considerat un aliment prin excelenta sanatos.


Conform normativelor CEE, clasificarea uleiurilor de masline se face in baza unor parametri chimici (aciditate, numar de peroxizi, absorbire de raze ultraviolete), dar si a unui “Panel test” intocmit de specialisti in degustare.
O asemenea clasificare arata astfel:
Ulei de masline extravirgin (Extravirgin Olive Oil). Este un produs natural obtinut prin presarea la rece a maslinelor proaspat culese, fara niciun tratament prealabil. Acesta pastreaza toate proprietatile fructului si are o aciditate sub 0,8%;
Ulei de masline (Olive Oil). Este un amestec de ulei de masline rafinat cu un mic procent de ulei de masline extravirgin. Are o aciditate ceva mai crescuta, dar nu mai mare de 1%;
Pomace Olive Oil. Este un ulei obtinut prin extractie chimica din pasta de samburi de masline zdrobiti. Nici in acest caz aciditatea nu trebuie sa depaseasca 1%. Potrivit normelor CEE, acesta nu poate fi numit ulei de masline.

“Uleiul de masline extravirgin este un macronutrient deosebit de important in dieta omului, bogat in grasimi nesaturate sanatoase - acizi grasi mononesaturati de tipul omega 9, polinesaturati de tipul omega 3 si omega 6 - si alti ingredienti - vitamine, minerale, polifenoli si aromatizanti”, sustinea Prof. Dr. Ioan Nedelcu (foto).

Necesitatea consumului de grasimi “sanatoase”

Pentru a afla ce rol au in organismul uman grasimile nesaturate sanatoase, am apelat tot la Dr. Ioan Nedelcu.
De retinut ca acestea:
• Reduc senzatia de oboseala. Suplimentarea dietei cu patru grame de Omega 3-6 reduce semnificativ senzatia de oboseala la 75% din cazurile cu sindromul de oboseala cronica dupa o luna de tratament (Behan si col. 1990, Huffman si col. 2004);
• Tonus si buna dispozitie. Concentratiile crescute de acizi grasi polinesaturati Omega 3 au fost asociate cu reducerea depresiei si anxietatii (Suzuki si col. 2004, Osher si col. 2005). Femeile cu varsta intre 18 si 27 de ani si cu un colesterol sub 160 mg/dl. au prezentat o rata mai mare de depresie si anxietate (Babe – Jablonska si col.2000);
• Reduc incidenta accidentelor hemoragice cerebrale cu colesterol (Okumura si col.1999). Incidenta AVC hemoragic este mai crescuta la cei cu colesterol sub 180 mg/dl (Olsen si col.2007);
• Acizii grasi polinesaturati imbunatatesc profilul lipidelor sangvine. Omega 3 reduce colesterolul total cu 14%, trigliceridele cu 30% si hipoproteinele cu 37% (Haglund si col.1999);
• Reduc riscul de deces prin boli cardiovasculare. Acest risc este de trei ori mai mare la cei cu o valoare scazuta a raportului grasimi polinesaturate/grasimi saturate (Zatovski si col 2005);
• Acizii grasi nesaturati (Omega 3) reduc riscul de cancer de san si cancer de prostata (Hirose si col. 2003, Terry si col. 2001). Consumul acestora imbunatateste functia imuna, reduce frecventa si intensitatea durerilor abdominale (Horohov si col. 2001, Kelly si col. 1988) si creste speranta de viata la pacientele cu cancer de san (Meijler si col.1982, Rohan si col.1993).

In articolul urmator va voi prezenta cateva retete de sanatate bazate pe ulei de masline extravirgin, din portofoliul Prof. Dr. Ioan Nedelcu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu