vineri, 3 iunie 2011

Feriţi-vă de căpuşe!

„Dacă aţi fost muşcaţi de căpuşe, nu încercaţi să vă eliberaţi singuri de ele, ci apelaţi la medicul de familie, iar dacă acesta nu este disponibil mergeţi la cel mai apropiat serviciu de urgenţă”, recomandă dr. Demeter Ferenc, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
Acesta a explicat că dacă manevra de scoatere a căpuşei nu se face profesionist, secreţiile insectei ajung în organism, existând riscul de a provoca Boala Lyme sau borelioza acariană.
Dr. Ferenc spune că Boala Lyme este, de fapt, o encefalită, care nu se vindecă, este lent-progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat.
Recomandarea medicilor este de a nu vă aşeza direct pe iarba, atunci când ieşiţi la iarbă verde în zone în care pasc oi sau capre. Mai mult, este bine chiar să purtaţi îmbrăcăminte care să vă acopere mâinile şi picioarele.
Recomandările vin în urma situaţiei din Miercurea Ciuc, acolo unde zeci de persoane au fost muşcate de căpuşe, în această primăvară, la trei dintre ei chiar fiind confirmată Boala Lyme, transmisă de această insectă. În ultima perioadă, de când s-a încălzit vremea, câte 2-3 persoane se prezintă zilnic la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), cu muşcături de căpuşe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu