joi, 25 martie 2010

Noi recomandări privind consumul de grăsimi

Experţii reuniţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO – World Health Organisation) şi ai Organizaţiei Alimentelor şi Agriculturii (FAO – Food Agriculture Organisation) au emis recent (15 martie 2010) un raport care prezintă principalele concluzii prinvind recomandările de consum pentru grăsimi.

Documentul “Interim Summary of Conclusions and Dietary Recommendations on Total Fat & Fatty Acids” vine ca urmare a unei reuniuni a experţilor WHO şi FAO de la sfârşitul anului 2008, în cadrul căreia s-au analizat cu atenţie rezultatele cercetărilor din ultimii 15 ani în aria grăsimilor, acizilor graşi şi a legăturii acestora cu sănătatea.

Potrivit respectivului document, experţii reuniţi ai WHO şi FAO recomandă:
• Limitarea consumului de grăsimi saturate la 20 g/ zi;
• Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimile polinesaturate cu scopul prevenirii riscului apariţiei bolilor cardiovasculare;
• Reducerea consumului de grăsimi trans şi creşterea consumului de grăsimi polinesaturate şi polinesaturate esenţiale la 25 g/ zi.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi FAO, grăsimile esenţiale sunt vitale organismului uman însă, întrucât acesta nu le poate sintetiza, ele trebuie compensate prin consumul de alimente. Aceste grăsimi au rolul lor în dezvoltarea organismului, regenerarea acestuia şi menţinerea stării de sănătate în limite normale.

Există două grăsimi esenţiale: acidul alfa-linoleic (ALA) – acid gras polinesaturat din grupul Omega 3 – şi acidul linoleic (LA) – acid gras polinesaturat din grupul Omega 6. Acestea se regăsesc în categorii de alimente precum seminţele oleaginoase, uleiurile vegetale (de floarea soarelui, de rapiţă), precum şi în margarinele tartinabile de tipul Becel şi Rama. Un consum zilnic de 20g de Becel sau Rama furnizează 15-30% din cantitatea zilnică recomandată de ALA şi LA.

Conform datelor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cei mai mulţi oameni consideră că grăsimile din alimentaţie implică în mod obligatoriu şi creşterea în greutate. Experţii instituţiei subliniază faptul că trebuie realizat un echilibru între alimentele consumate şi necesarul energetic al fiecărei persoane, luând în considerare nivelul de activitate zilnică desfăşurată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu