luni, 12 iulie 2010

Puterea vindecatoare a muntelui si a padurii (I)

Terapia muntelui

Climatul alpin - caracterizat printr-o puritate deosebita a aerului, lipsa de microbi si substante alergene - ofera o intensa ionizare a aerului, dar si radiatii solare benefice sanatatii, mai ales ultraviolete.

Principalele lui caracteristici sunt: situarea la altitudini cuprinse intre 1.000 si 2.000 de metri, presiune atmosferica redusa, partial redusa si cea a oxigenului, temperaturii si umiditatii.
In perimetrul acestui climat se inregistreaza efecte benefice pentru sanatate cum ar fi tratarea unor afectiuni ca: tuberculoza osteoarticulara, ganglionara si cea a seroaselor, precum si cea pulmonara (daca leziunile sunt pe cale de vindecare); rahitism; astm bronsic; anemii feriprive; sechele dupa pleureza sau pneumonii etc.

Muntele reprezinta si un cadru ideal pentru miscare si activarea circulatiei sanguine. Este cunoscut faptul ca miscarea reprezinta un autentic arhitect al organismului, deoarece ea imprima traseelor osoase directie si finalitate. Este o autentica doica pentru organism; prelungeste acestuia digestia si nutritia pe care, mai mult, o si potenteaza.

De asemenea, miscarea accelereaza si procesele psihice, inviorand ca atare spiritul. Se poate afirma ca mersul reprezinta muzica muta a trupului, dar si a spiritului. Muntii reprezinta simbolul ascensiunii umane, un simbol al eternitatii.

Silvoterapia sau medicina padurii

Coexistenta omului cu padurea a generat, printre altele, si o anume cultura, filozofie, mitologii, dar si anumite stari de spirit. Padurea a reprezentat o componenta fundamentala a cadrului existent, un organism viu, metaforic spiritualizat. Pe langa functiile sale de productie, protectie a mediului inconjurator, a solului etc. padurii ii sunt proprii si alte functii cu serioase influente asupra sanatatii: ameliorarea factorilor climatici, asanarea si purificarea atmosferei, recreere si agrement, precum si complexe functii sanitare.

Padurea ionizeaza nu numai oxigenul eliberat de ea insasi, dar si alte mase de oxigen translocate de vant in zone indepartate, aprovizionand, astfel, pe tot timpul anului, atmosfera cu oxigen, favorabil ionizat.

Majoritatii arborilor din padure le sunt proprii anumite substante volatile, care exercita efecte pozitive asupra unor germeni patogeni. Spre exemplu, un singur hectar de padure de stejar raspandeste in atmosfera aproximativ doua kilograme de fitocide, substante care distrug diverse bacterii. Fitocidele pe care le emana pinul, de pilda, distrug bacilul Koch - agentul cauzator de tuberculoza, iar cele ale molidului distrug agentul care cauzeaza difteria.

Asadar, in ansamblul ei, padurea reprezinta un excelent filtru antibacterian. Dar nu numai atat: bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, influentate favorabil de paduri - in special de cele de stejar, care au efectul de a scadea tensiunea arteriala, ameliorarea somnului si oxigenarea sanguina. La polul opus, insa, in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, se situeaza padurile de pin care, mai ales cand sunt dense si in special in toiul verii, influenteaza negativ aceste afectiuni.

Padurea reprezinta si un urias rezervor de vitamine, care intra in compozitia fructelor sale, dar si in cea a mierii de mana.

Despre bogata oferta de remedii terapeutice pe care muntele si padurea ni le pun la dispozitie, dar si despre modul cum acestea se prepara si cum se utilizeaza, veti putea citi, tot aici, peste o saptamana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu